Si të përfundoni një orë kodimi me fëmijën tuaj

Provimi i ores se kodit eshte nje menyre e thjeshte dhe zbavitese t'i njoftoni studentet me shkencat kompjuterike, ndoshta edhe per heren e pare. Jo vetëm që shkenca kompjuterike është themelore për të gjitha fushat e studimit, por studimet e fundit tregojnë : fëmijët që studiojnë shkenca kompjuterike paraqiten më mirë në lëndë të tjera, shkëlqejnë në zgjidhjen e problemeve dhe ** 17% më shumë të ngjarë të regjistrohen në kolegj **

Mund te bashkangjiteni se bashku me miliona studente rreth botes ne kete event global. Se bashku ne mund t'i inspirojme femijet qe te mesojne, te thejn stereotipe dhe te ndihmojne femijet te gjejne nje interes te ri. Me se miri, ti tashme ke gjithqka qe te duhet per te sjelle Oren e Kodit ne shtepine tende!

Cfar me nevojitet qe te filloj?

Ora e kodit është e çasshme edhe për fillestarët! Nuk ju duhet eksperience ne shkenca kompjuterike ose mesimdhenie ne menyre qe te beni nje aktivitet zbavites per femijet tuaj i cili do t'i bej ata te qeshin dhe te mesojne!

Mund ta provoni Orën e Kodit me një kompjuter, një tablet, një smartphone ose plotësisht të shkëputur nga priza! Ja se si të filloni.


Eksploroni aktivitetet dhe udhëzimet

Janë të panumërta Aktivitetet e Orës së Kodit të disponueshëm për ju nëse jeni duke punuar në një kompjuter me qasje në internet. Ne ju inkurajojme t'ia hidhni nje sy disa nga opsionet e juaja para kohes ne menyre qe te ndihoni femijet ne ushtrime te cilat ata do i shijojne.

Te gjitha aktivitetet tona integrojne zgjidhjen e problemeve dhe mendimin kritik me zbavijtje dhe kreativitet, keto jane disa nga te preferuarat e studenteve:

Teknologji e vjeter ose aspak teknologji?

Nëse do të përdorni teknologji të kufizuar ose pa asnjë teknologji, mund të filtroni [ Aktivitetet e orës së kodit ](https://hourofcode.com/us/learn) duke zgjedhur "Pa kompjuterë ose pajisje" në * Seksioni i teknologjisë në klasë *.

[![](/images/Marketing/filtering-activities-hoc.jpg)](/us/sq/learn)

Mund të shikoni gjithashtu këto [ video të shkurtra ](https://www.youtube.com/playlist?list=PLzdnOPI1iJNcpfa4LtbaIl35gqir_5XUu) për më shumë ide se si të lehtësoni një aktivitet në prizë në shtëpi!

## 2) Pergadituni perpara kohes 

Tnia qe keni disa udhezues ne mendje, madje mund te jete mire t;i provoni keto aktivitete ne pajisjen tuaj perpara se t''i prezentoni ate femijut tuaj.

[![](/images/fit-600/Marketing/father-and-children-looking-at-a-laptop-4260749.jpg)](/us/sq/learn)

Keni me shume se nje femije ne shtepi?

Merrni parasysh pajisjen e secilit prej fëmijëve tuaj me kufje nëse ata do të punojnë në pajisje të veçanta. Në atë mënyrë, ata do të jenë në gjendje të luajnë aktivitete me zë pa e shpërqendruar njëri-tjetrin.

Nëse do të përdorni vetëm një pajisje ose thjesht dëshironi ta bëni Ora e Kodit tuaj më interaktive, provoni  programimin e çiftit </ a >> Programimi qiftor i inkurajon femijet qe te punojne se bashku. Kur ata behen partnere, ata e ndihmojne njeri tjetrin ne zgjidhje te problemeve. Ata gjithashtu do ta kuptojnë që shkencat kompjuterike janë sociale dhe bashkëpunuese.</p>

Gezoni femijet!

Kjo është një mundësi e shkëlqyeshme për të shtuar një lloj të ri aktiviteti në ditën e fëmijës tuaj. Ju mund ta zgjasni kënaqësinë përtej një tutoriali me këto sugjerime:

- Tregojuni atyre një [ video frymëzuese ](https://www.youtube.com/playlist?list=PLzdnOPI1iJNcadqJAZnbDYShie4gLZQQJ) që paraqet një nga modelet e tyre të preferuara të roleve
- Frymëzojini ata me një video në një nga [ shumë karriera ](https://www.youtube.com/playlist?list=PLzdnOPI1iJNfpD8i4Sx7U0y2MccnrNZuP) që aftësitë e shkencave kompjuterike mund të çojnë në
- [Order some swag](https://store.code.org/)! Mund te zgjedhni nga maicat, stikerat dhe tatuve te perkoshme. Ndaje me ta menjehere ne menyre qe t'i gezoni ata, ose ruajeni per fund te Ores se Kodit si nje qmim special. 

## 3) Udhezime per ta njoftuar femijun tend me shkencat kompjuterike

Nuk ka problem në qoftë se jeni të rinj në fushën e shkencave kompjuterike. Këtu janë disa ide se si mund të prezantoni aktivitetin tuaj të Orës së Kodimit:

- Shpjegoni menyrat se si teknologjia ka efekt ne jeten tone, me shembuj specifik qe mund t'i interesojne femijut tend. Per shembull, ju mund te flisni per mjeksine ose per lidhjen virtuale ne mes njerzve. Also, check out [Code.org/CSforGood](https://code.org/csforgood) for suggested discussion questions.
- Se bashku, listoni gjera te perditshme te cilat perdorin kod per te funksionuar.

[![](/images/fit-600/Marketing/girl-sitting-on-sofa-while-using-tablet-computer-4144035.jpg)](/us/sq/learn)

Keni gra te reja ne shtepi?

<a href="https://code.org/girls">Keto jane rekomandimet tona</a> t'i ndihmoni te shfaqin interesim ne shkenca kompjuterike Ju mund te filloni duke i terguar atyre se do te jene fantastike

Zgjedhni probleme se bashku

Se fundmi, kur femiju yt ka veshtiresi eshte ne rregull te pergjigjeni me "Nuk e di Le ta mesojme se bashku." - Teknologjia nuk funksionon gjithmone ashtu sic duam ne" - Te mesosh te programosh eshte njejte sikur te mesosh nje gjuhe te re, nuk do ta flisni rrjedhshem menjehere.

Shkencat kompjuterike sillen rreth aktit te "debugging" ne situata te cilat nuk shkuan ne menyren se si menduam ne se do te shkonin. Se bashku, ju dhe femija juaj mund te mendoni per menyra kreative te zgjidhjes se problemit.

## 4) Mos harroni te festoni!

Ora e kodit eshte nje ngjarje globale, dhe familja juaj e meriton ta festoje. ketu jane disa menyra se si ta beni Oren e Kodit shume speciale.

- Printoni certifikata te ores se kodit, te cilat ja jepni femijes tuaj kur ata te kompletojne nje aktivitet. 
- Printo stikera ne shtepi ose blini ato online si nje ekstra surprize. 
- Shperndani foto dhe video te ores suaj te kodit ne rrjetet sociale. Perdor [#HourOfCode](https://twitter.com/hashtag/hourofcode) dhe [@codeorg](https://twitter.com/codeorg) ne menyre qe te permendim edhe sukseset tuaja!

[![](/images/fit-600/Marketing/g8TUlHzF.jpeg)](/us/sq/learn)

Çfarë vjen pas Orës së Kodimit?

Shkencat kompjuterike nuk mbarojne me oren e kodit! Perderisa 90% e prinderve duan qe femija tyre te mesoj shkenca kopjuterike, shumica e shkollave nuk e ligjerojne ate. Kurrikula eshte e bazuar ne web dhe e lire per t'u perdorur, pergjithmone. Meso se si ta sjellesh Shkencen Kompjuterike ne shkollen e femijut tuaj sot.

[<button>Shikoni Udhëzuesin PDF</button>](/files/HourofCode-Parent-How-To.pdf

)