Si te beheni vullnetar ne nje shkolle ose klase.

Mijera mesues jane duke kerkuar vullnetare qe t'i inspirojne studentet e tyre. Bej nje diference sot.


Të menduarit llogaritës ndihmon në rritjen e aftësive për zgjidhjen e problemeve, logjikës dhe krijimtarisë Teknologjia po transformon çdo industri në planet. Studentët sot duhet të mësojnë se si të krijojnë teknologji, jo vetëm ta përdorin atë.

Ora e Kodimit është prezantim një orësh për shkencat kompjuterike, i dizajnuar të demistifikojë kodimin dhe të dëshmojë që çdo kush mund të mësojë gjërat bazike. Shikoni tutorialet. mund te ndihmoni per te shperndare vemendje ne shkenca kompjuterike dhe te beheni vullnetar duke inspiruar me shume studente qe te provojne shkencat kompjuterike, sidomos vajzat e reja dhe studentet nga grupet etnikisht te margjinalizuara.

Edhe nese jeni vullnetar ne menyre virtuale, ne person ose permes kompanise tuaj, perpjekjet tuaja kane nje impakt te madh ne menyren se si studentet e shohin shkencen kompjuterike dhe potencialin e tyre. Hidhni nje sy, guides tone te pjesemarrjes nese keni ende pyetje


Kush mund te jete vullnetar/e?

Cdokush qe eshte pasionant per shkencat kompjuterike dhe edukimin ne teknologji mund te jete vullnetar! Ne do te deshironim shume qe t'i shihnim vullnetaret e fushave te ndryshme te merrnin pjese. Ora e Kodit perfshine nje game te gjere aktivitetesh per te gjitha moshat dhe nivelet e aftesive, nuk keni nevoje te jeni nje ekspert ne fushen e programimit qe te jeni vullnetar!

Mund te flisni ne nje klase, ose edhe te ndihmoni ndonje mesues te udheheq aktivitetet. Regjistrohuni sot te inspironi studentet qe te vazhdojne mesimin e tyre per shkencat kompjuterike.


Pse te jeni vullnetar?

Shkenca kompjuterike eshte fusha definuese e shekullit 21, dhe prap shumica e shkollave nuk e ligjerojne ate. Ora e kodimit mund te jete i vetmi rast me me se shumti qasje ne kompjutere qe kena studente mund te kene ne te gjithe vitin! Duke u bere vullnetar ju mund ta beni me te lehte per mesuesit qe te sjellin CS neper klasat e tyre.

Shiko disa dëshmi të vullnetarëve të fundit:

 • "Pjesa më e mirë në eksperiencën time ishte që e gjithë klasa ishte me femra dhe njerëz me ngjyrë. Ëshë një ogur i mirë për industrinë tonë që të ketë një shanc për të arritur të nxisë këta fëmijë."
 • "Shijova vecanërisht inkurajimin e vajzave të vogla në teknologji. U ndjeva sikur po ndihmoja brezat e ardhshëm të vendit tim."
 • "Kënaqesha kur shikoja sa të emocionuar ishin fëmijët. Një gjë e mahnitshme ishte se mësuesit vunë re që nxënvsit të cilët nuk ishin shumë të mirë në shkollë, dalloheshin për të menduarit si programues dhe ndihmonin edhe të tjerët- duke i bërë të ndihen më të sigurt në vetvete."


Si perzgjedhen vullnetaret?

Mësuesit do të kërkojnë për vullnetarë në hartën tonë të vullnetarëve Nese jeni afer klases se tyre, mesuesit do te shikojne profilin tend ne harte, keshtu qe mundohuni te kompletoni sa me shume qe mundeni ne menyre qe nje mesues te ju kontaktoje.

Kur te selektoheni, nje mesues do ju kontaktoje permes platformes se vullnetarve (ne asnjeher nuk e ndajme adresen tuaj elektronike me mesuesit) Punoni me ta per te percaktuar se si mund te kontriboni me se miri ne eventin e tyre, dhe se a do te vizitoni fizikisht ose do te jeni vullnetar virtual.

Nese pranoni shume kerkesa nga mesuesit, mundeni ti ndryshoni preferencat ose te hiqeni nga lista duke klikuar ne linkun ne fund te cdo emaili nga mesuesit.


Cka nese une dua te jeme vullnetar ne nje shkolle specifike?

Nuk keni nevoje te perdorni harten e vullnetareve ne menyre qe te jeni vullnetar! Ne fakt, ne ju rekomandojme qe te kontaktoni drejtperdrejte me mesuesit dhe administratoret nese ka ndonje klase ku do te donit te ishit vullnetar.

Per te filluar, nese jeni prind ose kujdestar, dergoni nje email mesuesit te femijut tuaj qe t'i ndihmoni ta mbajne nje ore kodimi. Nga aty, ju mund te vizitoni websfaqen e shkolles dhe te gjieni kontaktet e duhura me te cilat duhet te bisedoni, si p.sh drejtori, mesimdhenes ose instruktor te shkencave kompjuterike etj. Ju gjithashtu mund të bëheni partner me organizata të tilla si Boys & amp; Klubet e Vajzave të Amerikës, një degë e YMCA, dhe më shumë për të bashkë-organizuar një ngjarje. Nese nuk mund ta gjeni ndonje shkolle qe eshte duke mbajtur nje ore Kodi, mund te beheni vullnetar duke ndihmuar ne fillimin e eventit tuaj me kompanine tuaj. Hidhni nje sy guides tone per kompanite per te mesuar me shume dhe per t'u inspiruar.


Si te pergatiteni

Edhe nese jeni duke marrur pjese ne ore kodi virtualisht ose fizikisht, do te keni nje eksperience shume me te mire nese i beni disa nga keto pregaditje perpara kohes.

Takohuni me organizuesin

Nese jeni vullnetar ne nje klase, diskutoni logjistikat me mesuesin perpara kohes:

 • Rroli yt ne event. Nese punoni ne teknologji mund te ju pyesin te ndani eksperiencat tuaja personale: Si keni filluar nje karriere ne teknologji? Pse jane te rendesishme shkencat kompjuterike per ty? Cfare jane disa prej gjerave qe i beni si pjese e punes tuaj dhe si nderlidhen ato me teknologjine?
 • Nese do te jeshe vullnetar ne person, sigurohu qe te dy ju i kuptoni rregullat e sigurise se shkolles dhe shendetit. Varesisht nga procedurat e tyre juve do te ju duhet te arrini pak me heret.
 • Nese do te jesh vullnetar virtual ose fizik kjo mund te percaktoje ne cfare kohe te duhet te jesh prezent dhe ne cfar kapaciteti.
 • Nese do te jesh vullnetar virtual, puno se bashku me nje mesues per te percaktuar platformat me te mira per shikimin e videove qe t'i perdorin per te bere nje testim te ngjarjes se bashku.
 • Nese mesuesi i ka paracaktuar aktivitetet e ores se kodit sa i perket ngjarjes, jini i vetedijshem qe ju mund ti eksploroni te gjitha ato para kohe.

Mendo per pjesemarresit e tu.

 • Ki ne konsiderate studentet te cileve po ju flet dhe se me cka rezonojne ata. Si nje vullnetar, ti mund te ndihmosh te kuptojne se kompjuterika eshte gjithkund dhe se edhe ata mund te behet shkencetar kompjuteresh. Konsidero moshen e tyre, prapavine, dhe identitetin gjinore, eja i pergaditur me tema qe do t'i interesonin atyre. Ketu eshte nje guide shtese se si t'i inspironi vajzat e reja qe te marrin pjese.
 • Gezoni studentet tuaj! Puno se bashku me mesuesin, qe se bashku te gjeni video inspiruese qe mund t'i ndihmojne klases te fokusohen dhe ti gezojne ata per oren e kodit.
 • Nese je vullnetar virtual, konsidero berjen e disa silideve si pjese e prezentimit tend per te ndihmuar ne angaszhimin e tyre.

Te duhen me shume burime, shikoni keto instruksione tjera.


kur po mbani nje ngjarje

Nese jeni udheheqesi i nje eventi me nje klase te caktuar, perdoreni kete agjende qe te ju udheheq juve. Konfirmoni orarin e sakte per ate dite dhde diskutoni cdo pike diskutimi me mesuesin perpara kohe. Nese jeni duke e vizituar klasen ne menyre fizike, sigurohuni qe nenshkruani me shkollen dhe pershendetni mesuesit ne diten e eventit tuaj.

Nese jeni duke konsideruar mbajtjen e Ores se Kodit ne shtepi ose ne komunitet, ne ju rekomandojme qe t'i hidhni nje sy disa nga guidat tona me te hollesishme per prinderit dhe organizatat ose kompanite.

1. Watch this how-to video

2. Përcaktoni një datë, format dhe vendndodhje për ngjarjen tuaj

Puno me shkollen dhe mesuesin per t'i diskutuar cka ka me shume kuptim. Ne kemi parë ngjarje që janë virtuale ose personalisht, në zyrën e kompanisë ose të mbajtura në komunitet dhe për studentë të të gjitha moshave! Ju gjithashtu mund të hidhni një vështrim në atë që partnerë të korporatave dhe donatorët kanë bërë në të kaluarën për disa ide frymëzuese.


Shembulli i rendit të ditës:

|Time | Agenda Item | |------------------------------------------------- | ----------------- | |1-5 minutes | Show an inspirational video| |5-10 minutes | Introduce yourself and learn more about the students: Where do you work, what do you do, and what do you love most about your job? Çfarë apo kush ju frymëzoi? Si u interesuat për shkencat kompjuterike? A keni pasur një mentor? Bëni studentëve pyetje dhe lini kohë për P & amp; A. | |30-60 minutes | Code! Nese eventi yt eshte ne ambient fizik, kjo eshte koha t;i pergjigjeni pyetjeve dhe ti udheheqni studentet kur kane te bejne me probleme te veshtira. Mundohuni te mos u'a jepni atyre pergjigjen menjehere, ne vend te saj, mundohu t'i pyetesh pyetje ne menyre qe ata t;i pergjigjen vetes se cka shkoi keq, dhe te enkurajojne studentet e tjer te pyesin njeri tjetrin nese kane pyetje. Nese je vullnetar virtual, puno me mesuesin on ate se cka mund te jete qasja e duhur. Do te kishte me shume kuptim nese do ti ktheheshim fundit te sesionit te shohim se cfare progresi kane bere studentet. | | | 1-3 minuta | Faleminderit të gjithëve dhe ndajnë fjalët frymëzuese të ndarjes. Shpërndani çdo swag të kompanisë suaj (ngjitëset janë të mrekullueshme)! | |

Other ideas to add to your event

 • Shpjegoni menyrat se si tekonogjia ka impakt ne jeten tuaj, me shembuj qe do t'i interesojne te dy gjinive. Flisni se si teknologjia po shpeton jeterat e shume njerzve, po i ndohmon njerezit dhe po i lidhe ata me njeri tjetrin.
 • Nese jeni nje kompani teknologjike, reklamoni produkte inovative ne te cilat eshte duke punuar kompania juaj. Nese nuk jeni kompani teknologjike, diskutoni menyra se si te perdoret teknologjia per te zgjithur probleme dhe per te permbushur qellimet tona.
 • Ftoni inxhinieret softuerik nga kompanija juaj to flesin rreth arsyejes se pse ata i studiojne shkencat kompjuterike, poashtu edhe projektet ne te cilat po punojne momentalisht.
 • Nese e ke nje grup stafi qe do te persfhaq eventet tuaja ose nese eshte ndonje vullnetar ne ndonje shkolle lokale, konsideroni porositje e maicave te personalizuara per grupin tuaj.

3. Planifikoni nevojat tuaja teknologjike

Pajisjet:

Përvoja më e mirë e Orës së Kodimit përfshin kompjutera të lidhur me internet. mirepo juve nuk ju duhen kompjutere per cdo femije, dhe mund poashtu te zhvilloni oren pa pasur nevoje per kompjuter fare! Per aktivitetet te cilat nuk kerkojne ndihmen kompjuterike, thjeshte filtroni Classroom Technology te tregoje opsione per "pa kompjuter ose pajisje"

 • ** Aktivitetet testuese ** ne komjuter dhe pajisje. Sigurohuni qe ato funksionojne mire neper shfletuesit e internetit me tingull dhe video.
 • Nuk keni pajisje te mjaftueshme? Perdorni programimin qiftor. Kur pjesëmarrësit bashkëpunojnë, ata ndihmojnë njëri-tjetrin dhe mbështeten më pak tek mësuesi. Ata gjithashtu do ta kuptojnë që shkencat kompjuterike janë sociale dhe bashkëpunuese.
 • *Siguroni kufje * per pjesemarresit ose thuani ti sjellin te tyret, nese do te sjellin tutoriale te cilat funksionojne me mire me tinguj.
 • Have low bandwidth? Plan to show videos at the front of the event, so each participant isn't downloading their own videos. Or try the unplugged / offline activities.

Virtual Events:

Nese eventi juaj do te jete virtual, do te ju duhet te vendosni ne platformen e konferences tuaj (dhe ta testoni ate) perara se te filloj eventi juaj. Kjo mund te kete inpakt ne numrin e studenteve me te cilet mund te keni kontakt, pra eshte me mire ta percakoni kete perpara se te ftoni nje klase ose te promovoni eventin tuaj. Per Ide se si te mbani nje ore kodi ne distancem lexoni keshillat per mbajtjen e nje eventi te ores se kodit virtualisht.

4. Zgjedhni nje aktivitet

Ne sigurojme nje llojllojshmeri te tutorialeve zbavitese dhe te udhehequra nga studentet qe jane te pershtatshem per te gjitha moshat dhe nivelet e eksperiences. Tutorialet te udhehequr nga studentet jane shume te famshem tek studentet, mirepo eshte mire qe ta filloni prezantimin me nje video inspiruese qe te gjitha ta shikoni se bashku.

Eksploro aktivitetet dhe vendos perpara kohes se a do te zgjedhesh nje tutorial te njejte per te gjithe te pranishmit, ose te lere secilin nxenes te zgjedh te veten personale. Te gjitha aktivtetet e ores se kodit kerkojne pergatitje minimale dhe jane te bete udhehequra, kjo qe i lejon pjesemarresit te punojne sipas tempos se tyre te punes dhe aftesive te tyre.

Pasi qe te keshe nje harte solide per eventin tend, mund te fillosh te ftosh studente, nje shkolle, ose edeh komunitetin e gjere. Ne ju rekomapndojme te filloni me nje shkolle lokale me te cilen veqse keni nje lidhje ose duke shfletuar harten pe eventeve te ores se kodit.

5. Festo

Pasi qe studentet ose mysafiret e kane kompletuar oren e tyre te kodit, eshte koha te festojme suksesin e tyre. ja disa idea se si ta beni eventin tuaj edhe me zbavites:

 • Sherndaj certifikatat per pjesemarresit dhe studentet.
 • Print "I did an Hour of Code! stickers" or find other prizes and swag on the Code.org Amazon Store.
 • Shpërndaj fotot dhe videot e Orës tënde të Kodimit në mediat sociale. Përdorni #HourOfCode dhe @codeorg kështu që ne mund të nxjerrim në pah suksesin tuaj!

Shperndani fjalen per Oren e Kodit

Njera nder menyrat me te mira per te shperndare fjalen eshte te promovini oren tuaj te kodit.

1. Regjistro eventin tend

Kur ju aplikoni per nje ngjarje te Ores se Kodit, you do te pranoni nje email me informata, lajme dhe kurozitete per te mbajtur nje Ore Kodimi te suksessshme. Poashtu kjo sherben edhe per t'i njoftuar shkollat lokale ose prinderit te jene ne dijeni qe ju jeni duke e mbajtur ate event afer tyre.

2. Posto ne rrjete sociale

Ndihmo ne shperndarjen e vetedijes rreth shkencave kompjuterike me kete permabjtje dhe posto ne rrjete sociale poashtu ndajeni me punonjesit tuaj.

Shpallja kryesore e ores se kodimit

 • Shkencat kompjuterike po e ndryshojne boten. Ndihmo studentet te jene pjese e ketij ndryshimi duke filluar me nje ore #OreKodimi https://hourofcode.com/
 • Mesohuni si te ndertoni teknologji. Ndihmoni dikend te filloje me nje #OreKodimin https://hourofcode.com/

Statistikat

 • A e dini se vetem 53 % e shkollave ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes ligjerojne shkenca kompjuterike? Jepi mundesine cdo nxenesi te mesoje #HourOfCode https://hourofcode.com/
 • Ne shtetet e bashkuara vetem 26% e inxhiniereve softwaurike jane femra. Prezento me shume vajza te reja me shkencat kompjuterike permes Ores se Kodit.
 • 67% e puneve ne fushen e shkencave kompjuterike ne Shtetet e Bashkuara nuk jane brenda sektorit te teknologjise. Ndihmo ne sjelljen e shkencave kompjuterike ne planin mesimore standard me #Hourofcode https://hourofcode.com/

Krijo tenden

Specifikisht per inxhinier

 • Nese linja e pare e shkruar ne kod ta ka ndryshuar jeten, ndihmoj studentent afer teje te shkruajn kodin e tyre te pare me #hourofcode https://code.org/volunteer
 • Nese ke mesuar te kodosh - cili eshte tregimi yt? Inspiro nje student afer teje ne #HourofCode ttps://code.org/volunteer

gjeni me shume postera, videos, stickera dhe menyra te ndryshme per te reklamuar eventin tuaj!


Më shumë mënyra për të mbështetur Orën e Kodit

 • Shperndaj vemendje Code.org swag (te gjitha fondet shkojne drejt vazhdimit te krijimit te mundesive per te gjithe te rinjet te kodojne).
 • Choose to benefit Code.org when you shop on AmazonSmile.
 • Pyetni drejtorin tuaj qe te dergoje nje email ne tere kompanine, duke e theksuar rendesine e shkencave kompjuterike dhe duke i inkurajuar punetoret te perhapin fjalen.
 • Kaloni nje kohe te lire me koleget tuaj ne nje kampanje dhurimi
 • Nenshkruani kete peticion to per tu siguruar qe cdo student e ka mundesine per te mesuar shkencat kompjuterike
 • Dhuro Donacion ne Code.org ne menyre qe ti mbajme burimet edukative te qassshme per te gjithe.

Per me shume sugjerime se si ta mbeshtesni code.org dhe oren e kodit vizitoni code.org.


PESH te vullnetareve

Nuk me ka kontaktuar ende ndonje mesues. Si mund te jem vullnetar?

Provo të kërkosh për shkollat lokale dhe telefono drejtorin/mësuesit/zyrën e informacionit dhe pyet se si mund të ndihmosh.

Sa kohë mund të zgjasë vizita në një klasë?

Një vizitë personale në klasë zakonisht zgjat 60-90 minuta, ndërsa një vizitë virtuale në klasë zgjat zakonisht 20-30 minuta

Për çfarë grup-moshe është i përshtatshëm tutoriali i Orës së Kodimit?

Code.org dhe partneret tane disajnojne te gjitha aktivitetet e Ores se Kodit ne menyre qe te perfshijne te gjithe nxenesit e te gjitha niveleve nga te gjitha sferat. Te gjithe - edhe te rriturit - mund te kenaqen duke luajtur!

Si do te zgjedhem si nje vullnetar teknik ose musafir?

Mësuesit do të kërkojnë për vullnetarë në hartën tonë të vullnetarëve Mundohuni ta kompletoni profilin tuaj sa me shume qe eshte e mundur ne menyre qe t'i rrisni shancat qe nje mesues te ju kontaktoje. Nese keni ndonje preference se si deshironi te jeni vullnetar, duke qene musafir foles ose si mbeshtetje teknike, ju lutemi cekeni ne profilin tuaj.

Një mësues do t'ju kontaktojë përmes kësaj forme(adresa juaj e email-it nuk do të ndahet me mësuesin). Në qoftë se po merrni shumë kërkesa nga mësuesit, ju mund të rinovoni preferencat tuaja duke klikuar linkun për të redaktuar informacionin tuaj ose çrregjistohu në butonin që ndodhet në fund të çdo email-i.