7. Planifikoni Orën tuaj të Kodit

Bashkohuni me lëvizjen dhe prezantojini studentët tuaj në shkencat kompjuterike me këto hapa.

Studentët sot duhet të mësojnë se si të krijojnë teknologji, jo vetëm ta përdorin atë.

Provimi i ores se kodit eshte nje menyre e thjeshte dhe zbavitese t'i njoftoni studentet me shkencat kompjuterike, ndoshta edhe per heren e pare. Gjeni nje aktivitet i cili pershtatet me ju, qofte ne klas ose pas shkolles, fizikisht ose ne menyre virtuale. Hidhni nje sy, guides tone te pjesemarrjes nese keni ende pyetje


1. Shikoni videon e orës së kodit si


Eksploroni aktivitetet dhe udhëzimet

Ju sjellim një llojllojshmeri te tutorialeve te udhehequr nga instruktoret tane studentore, per te gjitha moshat dhe niveleve te eksperiences. Eshte e zakonshme per studentet te provojne tutoriale autodidakte, edhe pse shumica e aktiviteteve qe zhvillohen perfshijne plan mesimore per mesuesit, ne menyre qe ta udheheqin diskutimin poashtu.

Eksploro aktivietet dhe vendos para kohe nese deshironi qe ta zgjedhni nje tutorial te vetem per te gjithe studentet, ose te mundesoj zgjedhjen qe secili femije te zgjidh te tijen.


Krijoni planin tuaj për atë ditë

Mendo per nevojat e tuaja te cilat kane natyre teknologjike - kompjuterat jane opsional

 • Përvoja më e mirë e Orës së Kodimit përfshin kompjutera të lidhur me internet. mirepo juve nuk ju duhen kompjutere per cdo femije, dhe mund poashtu te zhvilloni oren pa pasur nevoje per kompjuter fare! Per aktivitetet te cilat nuk kerkojne ndihmen kompjuterike, thjeshte filtroni Classroom Technology te tregoje opsione per "pa kompjuter ose pajisje"
 • Sigurohuni qe ti testoni tutoarialet paraprakisht ne kompjuterat e sutdeteve ose edhe pajsisjet e tyre ne menyre qe te siguroheni se ato funksionojne mire me ze dhe video ne shfletuesit e interenetit. Ke bandwith te vogel? Po planifikon ti tregosh te gjitha ato video para te gjithe klases, ne menyre qe secili student qe cdo studente nuk eshte duke i shkarkuar videot e tyre. Ose provoni tutorialet offline.
 • Në rast se tutoriali juaj funksionon më mirë me zë, vini në dizpozicion kufje për klasën tuaj, ose kërkoni nga studentët t'i kenë me vete kufjet e tyre.
 • Nuk keni pajisje te mjaftueshme? Perdorni "pair programming" Kur pjesëmarrësit bashkëpunojnë, ata ndihmojnë njëri-tjetrin dhe mbështeten më pak tek mësuesi. Ata gjithashtu do ta kuptojnë që shkencat kompjuterike janë sociale dhe bashkëpunuese.

Zgjedhni diten dhe kohen

Njerezit rreth te gjithe botes, i jane bashkangjitur festimit te Hour of Code gjate CS Education Week (December 9-13) kur te publikohen tutorialeve dhe aktiviteteve. Mund ta Zhvilloni Oren e Kodit ne cdo dite te vitit!


3) Promovo Orën tënde të Kodimit

Tani qe keni planifikuar oren tuaj te kodimit, eshte koha ta rreklamoni ate!

Tregoni shkolles ose bashkesise tuaj

Rreklamo dhe rekomando, oren e kodit tek mesuesit e tjere qe mund te kene deshire te bashkangjiten! Kjo eshte poashtu mundesi e mire te arrini ne njoftime prinderori, ku do ti informoni se femijet e tyre mund te vijne ne shtepi duke dashur te provojne aktivitete te ndryshme dhe udhezues!

Njoftoni vullnetared duke e regjistruar eventin tuaj

Kur ju aplikoni per nje ngjarje te Ores se Kodit, you do te pranoni nje email me informata, lajme dhe kurozitete per te mbajtur nje Ore Kodimi te suksessshme. Eshte poashtu nje menyre e mire t'i njoftoni vullnetaret lokal se shkolla juaj po merr pjese! Vullnetaret jane nje burim i mire dhe mund te vijne per te folur ne klasen tuaj rreth shkencave kompjuterike, ose thjeshte t'i ndihmojne studentet me aktivitetet e tyre ne oren e kodimit.

Gezoni studentet tuaj!

Paraprinimi lansimit te ngjarjes duke shperndare video inspiruese te cilat i japin theks te veqante njerzve nga vende te ndryshme te botes dhe menyrave kreative ku mund te perdoren shkencat kompjuterike. Ose porosisni postera inspirues per klasen tuaj! Studentet kane me shume deshire te marrin pjese ne nje teme kur shohin njerez qe duken si ata duke e enkurajuar kete.

Mesoni me shume rreth posterave, videove, stikerave, dhe menyrave te tjera se si mund ta rreklamoni eventin tuaj ne bashkesine tuaj.


Si ta filloni fuqishem Orën tuaj të Kodit t

Menjehere pasi qe te kete arritur ora e juaj e kodimit, sigurohuni se e filloni eventin fuqishem me disa nga keto mjete dhe referenca.

Ftoni nje vullnetar lokal, te inspiroje studentet tuaj duke i treguar atyre per mundesite e shumeta qe ofrohen permes shkencave kompjuterike. Jane mijera vullnetare rreth botes te cilet jane gati te ju ndihmojne me oren tuaj te kodit, qofte permes nje vizite ne klasen tuaj ose lidhje online me studentet tuaj!

Trego një video frymëzuese:

 • Videoja origjinale e lansimit te Code.org, e cila perfshine brenda saj BIll Gates, Mark Zuckerberg, dhe yllin e NBA Chris Bosh. Jane te qasshme dy versione te kesaj video, ajo me minutazhe 5 minuta dhe 9 minuta.
 • Gjeni me shume burime inspiruese dhe video

Nuk ka problem në qoftë se jeni të rinj në fushën e shkencave kompjuterike. Këtu janë disa ide se si mund të prezantoni aktivitetin tuaj të Orës së Kodimit:

 • Shpjego menyrat se si teknologjia na ndikon ne jeten tone, me shembuj qe te gjinite do t'i interesojne (flisni per shpetimin e jetes, ndihmes se njerzve, lidhjes se njerzve me njeri-tjetrin, etj)
 • Si klasë, listoni gjëra që përdorin kod në jetë e përditshme.
 • Shihni këtu udhëzime për t'ua bërë vajzave interesante shkencën kompjuterike

Vazhdo kodo

Drejtoni studentet rreth aktivitetit

Kur studentet tuaj hasin ne veshtiresi eshte ne rregull te pergjigjeni:

 • "Nuk e di. Le ta zgjidhim së bashku."
 • "Teknologjia nuk punon gjithmon ashtu siç duam ne."
 • "Të mësuarit se si të programosh është si të mësosh një gjuhë të re; nuk do të jesh i rrjedhshëm menjëherë"

Cka nese nje student perfundon me heret?

 • Studentet mund te shohin te gjithe tutorialet dhe te provojne nje aktivitet tjeter sa i perket ores se kodimit.
 • Ose, kërkoni nga studentët që mbarojnë më herët të ndihmojnë shokët e klasës që hasin vështirësi me punën.

Festoni suksesin e studentëve tuaj

 • Printo certifikata per nxenesit tuaj.
 • Printoni stikera me mbishkrimin "Kam perfunduar nje ore kodimi"
 • Shpërndaj fotot dhe videot e Orës tënde të Kodimit në mediat sociale. Përdorni #HourOfCode dhe @codeorg kështu që ne mund të nxjerrim në pah suksesin tuaj!

Burime të tjera për Orën e Kodimit për mësuesit:

Çfarë vjen pas Orës së Kodimit?

Shkenca kompjuterike nuk ka pse të përfundojë me Orën e Kodit! Kurrikula jonë është e bazuar në internet dhe falas për t'u përdorur, përgjithmonë. Mësoni si të sillni CS në shkollën tuaj dhe studentët.